Bir antropolog neden Bosna futbol kültürüne ilgi duyar? Cevabı burada.

For English: Click here


11 Kasım 2011 Cuma

RONALDO’YU ZOR BİR MAÇ BEKLİYOR

Aslında sadece Ronaldo’yu değil Portekiz’i zor bir maç bekliyor. İki sene önce Dünya Kupası play-off maçının rövanşı niteliğinde olacak olan 11 Kasım ve 15 Kasım’daki maçlarda Bosna bu sefer rakibine göre daha güçlü. Geçen zaman içerisinde Bosna futbol olarak kendini hayli geliştirdi. Diasporadaki Bosnalı oyuncular takım oldular. Hemen hemen son beş senedir takımın iskeleti aynı. Dahası Portekiz de iki sene önceki Portekiz değil.

Maç yine Zenica’da Bilino Polje Stadyumu’nda oynanacak. Maçın Saraybosna’da değil de Zenica’da oynanmasının nedeni mâlum: Bilino Polje’de tribünler sahaya yakın ve Zenica da ateşli taraftarlarıyla meşhur. Zenica’daki maç zorlu geçecek. Lizbon’daki maçın da kolay geçeceğini pek zannetmiyorum. Bosna milli takımının taraftar örgütü BH Fanaticos kuralar çekildiğinden beri yoğun bir deplasman organizasyonu faaliyeti yürütüyor. Bu maça yine Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve BH Fanaticos tarafından örgütlenen Bosnalı taraftarlar akın edecek. Dahası, sadece diasporadaki taraftarlar değil, Bosna’dan da önemli miktarda taraftarın Portekiz’e gitmesi bekleniyor. Turizm şirketleri yoğun faaliyet içinde.

Fakat, bu maç özellikle Ronaldo için zor geçeceğe benzer. 10 Kasım, Perşembe günü Saraybosna’ya inen Portekiz’i Bosnalı taraftarlar karşıladı. Ama ne karşılama... Ronaldo’yu görür görmez Messi lehine tezahürata başlayan Bosnalı taraftarlar karşısında Ronaldo soğukkanlılığını korumuştu. Daha doğrusu biz öyle zannetmiştik. Fakat, bugünkü antrenmanda olayın iç yüzünün öyle olmadığını gördük. Zenica’daki antrenmana gelen Bosnalı taraftarların Ronaldo’ya takılmasıyla Ronaldo fotoğrafta görünen ayıp hareketi yaparak aslında soğukkanlılığını korumakta çok da usta olmadığını kanıtladı. (Fotoğraf: J. Hadzic, Dnevni Avaz)

Balkanlar’daki futbol kültürüne, taraftar kültürüne az çok aşina olanlar bilir; bu taraflarda futbolcu tribünle yüz göz olmaya görsün. Bunun devamı maçta da gelecektir. Sadece taraftar değil, Bosnalı futbolcular da Ronaldo’nun bu zaafiyetini kullanmak için elinden geleni yapacaktır. Biz de Ronaldo’nun profesyonelliğinin nereye kadar olduğunu hep beraber göreceğiz.

Hiç yorum yok: